بدقوارگی و آشفتگی چنان بر شهرهای ما سایه افکنده که رها شدن ازآن تلاش بسیار می خواهد و زمان طولانی. کافی است پا به خیابان بگذاری تا با انبوهیاز رنگ ها، سنگ ها، شیشه ها، آجرنماها و بتن هایی روبرو شوی که نام بنا برخوددارند. بلندوکوتاه با خطوط افقی و عمودی نامتناسب و رنگ های ناهمگون. پنجره هاینازیبا، ورودی ها و مصالح متنوع و... .این گوناگونی و ناهمگونی در سبک و شکل بهاغتشاش انجامیده و شهرهایی بی هویت، غیرانسانی، ناهماهنگ و نابسامان را به شهروندان هدیه کرده است.
بدقوارگی و آشفتگی چنان بر شهرهای ما سایه افکنده که رها شدن از آن تلاش بسیار می خواهد و زمان طولانی. کافی است پا به خیابان بگذاری تا با انبوهی از رنگ ها، سنگ ها، شیشه ها، آجرنماها و بتن هایی روبرو شوی که نام بنا برخود دارند. بلندوکوتاه با خطوط افقی و عمودی نامتناسب و رنگ های ناهمگون. پنجره های نازیبا، ورودی ها و مصالح متنوع و... .این گوناگونی و ناهمگونی در سبک و شکل به اغتشاش انجامیده و شهرهایی بی هویت، غیرانسانی، ناهماهنگ و نابسامان را به شهروندان هدیه کرده است.
معماری شهرما دیگر هیچ نوع مشخصه ای را تداعی نمی کند و در واقع سازمان فضایی و محیط کالبدی شهر ، احجامی مکعب،تک عملکردی ،بدون دید و منظر و بدون سایه روشن های مناسب ، بدون نشانه و از این دست است.
بناها پیوستگی خود را نسبت به زمین ،آسمان و همجواری از دست داده اند و فضاها از میان آن سربرآورده اند. بافت شهری متشکل از احجام پراکنده ای است تهی از ارزش های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی که بحران هویت شهری و معماری را نمایان تر می سازد این در حالی است که مردم نیازمند تغییرات در شهرها هستند. روحیه افسرده آنها نیاز به تنوع رنگ، فضا و محیط دارد و در صورت بی توجهی به آن ،فضاهای شهری ما روز به روز خموده تر و غمگین تر می شود و نتیجه ،بی تفاوتی مردم نسبت به محیط پیرامونشان است.
بخشی از این مشکل به سیاست های ساخت و ساز وزارت مسکن و شهرداری ها برمی گردد و بخشی دیگر به ساختار مالکیت زمین در شهر و ساختار سرمایه در گردش.
سیمای شهر با وجود آن که نخستین جلوه از شهر است که در ذهن و حافظه شهروندان باقی می ماند اما سال هاست که از چشم برنامه ریزان و و مدیران شهری کشور دور مانده است و هنوز برنامه جامعی برای آن وجود ندارد.
به گفته علی نوذرپور رئیس مرکز آموزش ها و پژوهش های شورای عالی استان ها ،شهر تهران از ابعاد مختلف کالبدی، فرهنگی و اجتماعی دچار بحران هویت شده و هرچه میگذرد این بحران گستردهتر و عمیقتر میشود. این گونه به ذهن میرسد که در فضاهای شهری ما، اول ساختمانها ساختهمیشوند و بعد آنچه که باقی میماند، فضاهای شهری است! در این صورت چطور میتوان به زیباسازی فضایی که بدون تعریف خاصی ایجاد شده، پرداخت؟
نوذرپور راه حل برون رفت از این وضعیت را تدوین اصول و ضوابط و مقررات نما و منظر شهری براساس ویژگیهای فرهنگی، اقلیمی و کارکردی مناطق مختلف شهر،نظارت بر نماسازی ساختمانها به منظور جلوگیری از ایجاد نماهای ناهمخوان و مغشوش با اساس ضوابط مصوب،استفاده از تشکلهای حرفهای به عنوان بازوهای اجرایی شهرداری جهت کنترل ضوابط نماهای شهری و فرهنگسازی و آموزش دست اندرکاران ساختوساز و صاحبان حرف و شهروندان درخصوص اصول و ضوابط نماسازی می داند .
ساماندهی نماهای شهری تهران با اولویت نماهای فرسوده، و خیابانها و محورهای اصلی شهر،زیباسازی محیط شهری با استفاده گسترده و اصولی از رنگ و نور و دیگر مصالح و ابزارهای نوین، از جمله رنگآمیزی فضاها، جدارهها و مبلمان شهر به صورت گسترده در هماهنگی با محیط جهت ایجاد حس امید و آرامش در شهروندان و ایجاد تعادل در منظر خیابان با استفاده از رنگهای مناسب برای ساختمانها و واحدهای تجاری و اداری در لبههای اصلی شهر از راه حل هایی است که او در این خصوص ارائه می دهد و می گوید:"استفاده از نقاشی دیواری و کارهای گرافیکی در بدنة خیابانها، پیادهروها، میدانها و پارکها جهت جذابیتبخشی به چهرة شهر، بکارگیری سنگ در بهسازی و نوسازی پارکها، میادین، پیادهراهها با هدف افزایش زیبایی و بالا بردن کیفیت عناصر و پایداری و ماندگاری آنها،نورپردازی فضاهای شهری تهران متناسب با ویژگیهای محیطی وبالا بردن حس تعلق شهروندان به شهر و فضاهای تاریخی و یادمانی با ایجاد زمینههای مشارکت و همکاری آنها در ادارة شهر را از اقدامات اساسی در ایجاد سیمای مناسب شهری است که شورای سوم باید به آن توجه ویژه نشان دهد."
حفاظت و بهسازی بافتها و بناهای با ارزش فرهنگی و تاریخی، از جمله تهیه طرحهای موضعی ساماندهی بافتهای تاریخی محلات شهر و تدوین ضوابط و مقررات ملاک عمل، تعریف و احیای محورهای تاریخی شهر، احیاء بناهای با ارزش تاریخی در داخل بافت قدیمی و جلب مشارکت مالکان و بخش خصوصی برای بازسازی و نوسازی بافتها و محلات قدیمی با ارائه تمهیداتی نظیر بخشودگی در عوارض ساختوساز و … از دیگر مواردی است که این برنامه ریز شهری برای حفاظت از بافت تاریخی شهر برآن تاکید دارد
او ساماندهی کاربریها و انتقال کاربریهای مزاحم از بافتهای تاریخی، هویت بخشی به محلات قدیمی واجد ارزشهای تاریخی، طراحی و استقرار ساختار مدیریت و برنامهریزی بافت تاریخی شهر، گسترش گردشگری و استفاده از پتانسیلها و ظرفیتهای شهر با ایجاد زیرساختها و تأسیسات مورد نیاز خصوصاً در بافتهای تاریخی و طراحی عناصر مبلمان شهری متناسب با ویژگیهای محیطی و اجرای آن در شهر را نیز در لیست برنامه حفظ سیمای شهری خود گنجانده است | نوشته شده توسط در پنج شنبه 87/3/9 و ساعت 1:48 عصر | نظرات دیگران()
|
||
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
|
||