حتما تاکنون اخبار و اطلاعات گوناگونی درباره ی زلزله بخصوص در شهر تهران و به دنبال آن هم شایعاتی در مورد جابجایی پایتخت به گوش رسیده است .که در این زمینه تاکنون همایشهایی برگزار شده است .هرچند این همایش مربوط به امسال نیست ولی باتوجه به اهمیت زلزله در شهرسازی لازم دانستم خلاصه ای از آن را اینجا بیاورم .
هم اکنون ساختمان هاى بلند شمال تهران چنان بى ضابطه ساخته شده اند که گویى قرار است یکدیگر را در آغوش بگیرند و...
بررسى میزان آسیب ها و صدمات ناشى از زلزله در شهرها و به خصوص کلانشهرها بیانگر این است که علت عمده خسارات و تلفات ناشى از زلزله را مى توان علاوه بر بى توجهى و سهل انگارى در رعایت استانداردهاى ایمنى سازه ها، در فقدان اصول، برنامه ها و طرح هاى شهرسازى جست وجو کرد؛ معضلى که با فروش تراکم بدون ضابطه و با انگیزه کسب درآمد بیشتر براى شهردارى ها و عده اى خاص شکل گرفته و با در نظر نگرفتن کامل طراحى شهرى در ساخت و سازها، بیش از حد انتظار بزرگ و بدقواره شده است، تا آنجایى که اکثر ساکنان شهرهاى بزرگ همواره با نوعى اضطراب در خانه هاى نا امن عمر خود را سپرى مى کنند.
مشکل از جایى آغاز شد که در تدوین قوانین و نحوه نظارت بر ساخت و ساز، تمام ملاحظات به نفع عده اى سرمایه دار غیر متخصص که به دنبال سودهاى کلان هستند، نادیده گرفته شد و به ساختمان بیش از آنکه از جنبه رعایت استانداردها و ضوابط ایمن سازى توجه شود به عنوان کالایى لوکس و ظاهر پسند با بازدهى سود ??? درصدى نگریسته شد. نگاهى که در نهایت منجر به ارزان سازى با هر حجمى و در هر نقطه اى شد و اصل ایمن سازى جاى خود را به زیبا سازى داد تا تنها نما و زرق و برق ساختمان مؤید قیمت هاى غیر واقعى شود.
کسانى که ساختمان سازى شهرى را بدون در نظر گرفتن فضا و استاندارد لازم در نقاط مختلف شهر تهران انجام داده و سودهاى کلانى به جیب زده اند در هنگام وقوع زلزله مرتکب قتل هاى زیادى خواهند شد و قاتل به شمار مى روند.
به گزارش خبرنگار جوان، دکتر مصطفى بهزاد فر عضو هیات علمى دانشگاه علم و صنعت در همایش بررسى تهدید ها و پیشگیرى از پیامدهاى زلزله تهران با بیان این مطلب افزود: به هنگام وقوع زلزله به دلیل در نظر نگرفتن فضاى لازم بین توده هاى ساختمانى حتى امداد رسانى به شیوه هاى برد هم غیر ممکن است.بهزاد فر با اشاره به این که شمال شهر تهران در هنگام وقوع زلزله به مراتب وضعیت وخیم ترى از جنوب خواهد داشت گفت: هم اکنون ساختمان هاى بلند شمال تهران چنان بى ضابطه ساخته شده اند که گویى قرار است یکدیگر را در آغوش بگیرند و چنانچه زلزله اى در شمال شهر تهران رخ دهد تمامى خیابان ها مسدود خواهد شد.
این کارشناس تأکید کرد: به تنها چیزى که در ساخت و ساز شهر تهران توجه شده فروش تراکم بوده و هیچ رابطه و طراحى شهرى براى رعایت تناسب فضاى بین ساختمان ها وجود ندارد.
وى در ادامه به ویژگى جاده ها و خیابان هاى شهرى اشاره کرد و افزود: خیابان هاى شهر باید براى استقرار زیر ساختهاى شهرى، تردد پیاده ها و وسایل نقلیه ، ریزش آوار و عبور اتومبیل هاى اضطرارى عرض مناسب داشته باشد که این اصول در بیشتر خیابان هاى تهران رعایت نشده است.مدیر کل طرح هاى عمرانى دانشگاه تهران نیز گفت: ساختمان هایى که اکنون در شهر تهران احداث مى شود از بعد ظاهر زیباست اما از بعد ایمنى شهروندان را فریب مى دهد.
محمد جواد ثقفى افزود: ساختمان هاى ساخته شده در تهران فقط زیبا هستند و از لحاظ ایمنى اصلاً در برابر حوادث غیر مترقبه مقاوم نیستند.مدیر کل طرح هاى عمرانى دانشگاه تهران در ادامه افزود: براى ساختمان سازى در شهر تهران کارهاى علمى زیادى انجام مى شود ولى متاسفانه هیچکدام از برنامه هاى علمى در قسمت اجرا مورد توجه قرار نمى گیرد.
ثقفى در خصوص مقاوم نبودن ساختمان ها در برابر زلزله گفت: بسیارى از ساختمان ها در طبقه فوقانى داراى بادبند (ضد زلزله) هستند ولى در طبقه همکف و زیر زمین فاقد بادبند هستند و با یک تکان کوچک ساختمان ها فرو خواهند ریخت.
وى تصریح کرد: دلیل اینکه پیمانکاران کار ساخت وساز را خوب انجام نمى دهند عدم توجه به اصول ساختمان سازى و همچنین عدم نظارت دقیق دستگاه هاى مربوط به کار پیمانکاران مى باشد.
مدیر کل طرح هاى عمرانى دانشگاه تهران یادآور شد: بتن هاى ساخته شده در ساختمان ها اصلاً استاندارد نیستند.
وى اظهار داشت: در صورت وقوع یک زلزله تمام شهروندان تهرانى جانپناه هاى خود را از دست خواهند داد.
ثقفى در پایان از دولت خواست براى ساخت و سازها یک بیمه اجبارى در نظر بگیرد تا لااقل بیمه گرها به خاطر منافع خودشان به ساخت و ساز اصولى توجه کنند
www.javannewspaper.com
| نوشته شده توسط نجاتی در پنج شنبه 87/4/6 و ساعت 1:10 صبح |
نظرات دیگران()