مدت زمان ماندگاری زائران در مشهد 2 روز کاهش یافت
بیش از یک ماه از اجرای طرح ترافیک در مرکز شهر مشهد مقدس می گذرد، طرحی که در نوع خود با مخالفتهای متعددی از ناحیه مردم و کسبه مواجه شده است.
هر چند به گفته متولیان، هدف از اجرای این طرح کنترل ترافیک در مرکز شهر، کاهش آلودگی هوا و تسهیل در عبور و مرور زائران می باشد، اما مسافران و زائران به عنوان گروهی که در این محدوده حضور پررنگ تری دارند، با مشکلات بیشتری مواجه شده اند.
این در حالی است که طی سال جاری با اجرای این طرح و الزام پرداخت 20 هزار ریال برای ورود به محدوده طرح که عمده مراکز اقامتی در این محدوده قرار دارد بیم آن می رود که این عامل به کاهش ماندگاری زائران در مشهد منجر شود و مدت حضور گردشگر و زائر در دومین کلان شهر مذهبی جهان را بیش از گذشته کاهش دهد. این مسأله زمانی مورد توجه قرار می گیرد که افزایش مدت ماندگاری زائران در مشهد و نیز پذیرایی از 40 میلیون گردشگر و مسافر در چشم انداز 20 ساله این کلانشهر مد نظر مسؤولان است.
مشکلات طرح و بازگشت زودهنگام زائران
اسلامی که از خوزستان برای تشرف به حرم امام رضا(ع) به مشهد آمده است، می گوید: به همراه اعضای خانواده برای مدت یک هفته به مشهد آمدیم، اما با توجه به مشکلات تردد در محدوده طرح و مشکلاتی که از ناحیه اجرای طرح ایجاد شده است، ظرف یکی دو روز آینده به خوزستان برمی گردیم.
وی با انتقاد از اجرای طرح ترافیک در خیابانهای منتهی به حرم مطهر می گوید: پرداخت روزانه 20 هزار ریال برای تردد در این محدوده برای بسیاری مقدور نیست و جا دارد در اجرای این طرح بازنگری شود.
وی می افزاید: از بحث پرداخت مبلغ 20 هزار ریال که بگذریم، جلوگیری از تردد مجدد در محدوده این طرح برای زائران بسیار مشکل ساز شده است و با توجه به این مشکلات زمان ماندگاری مسافران کاهش می یابد.وی معتقد است: متولیان اجرای این طرح باید زمینه ورود رایگان خودروهای زائران به محدوده طرح را فراهم کنند.بیگی نیز که از شهر یزد به مشهد مقدس سفر کرده است، می گوید: زائران برای مشهد حکم سرمایه ای دارند که باید حفظ شوند.
وی با بیان اینکه هر خانواده زائر در اسکان یک هفته ای خود در این کلان شهر حداقل 500 هزار تومان اعم از هزینه اقامت، خرید سوغات، سیاحت و... باید بپردازد، می گوید: انتظار زائران این است که به تناسب پولی که وارد مشهد می کنند، از امکانات فراهم شده استفاده کنند، نه اینکه برای ورود و خروج با خودرو در مرکز شهر 20 هزار ریال پرداخت کرده و یا اینکه در گیر و دار شلوغی اتوبوسها و کمبود تاکسی سرگردان باشند.
وی پرداخت این هزینه را نمونه بارز ضایع شدن حقوق زائران و مسافران عنوان می کند و می افزاید: اکثر زائران در مراکز اقامتی محدوده مرکز شهر اقامت می کنند و برای ورود و خروج خود به محدوده طرح با مشکل مواجه اند، به ویژه اینکه کمبود پارکینگ و دوری آن از محل اقامت، یکی از این مشکلات است.
زائران از این طرح مستثنا شوند
وی تأکید کرد: باید زائران از اجرای این طرح مستثنا باشند. وی در پاسخ به این پرسش که چرا در بین ساعات اجرای طرح از ناوگان حمل و نقل عمومی استفاده نمی کند، می گوید: کافی است تنها چند دقیقه در کنار یکی از خیابانهای مرکز شهر در انتظار تاکسی بایستید که در این راستا تاکسی های فراوانی را می بینید که تک سرنشین و یا خالی در حال حرکتند و حاضر نیستند مسافران را در مسیرهای کوتاه جا به جا کنند.یکی از مسافران که از کاشان به مشهد آمده است، می گوید: اجرای طرح ترافیک کمک چندانی به حل ترافیک مرکز شهر مشهد نکرده است، چرا که بسیاری از زائران و مجاوران با پرداخت 20 هزار ریال وارد محدوده می شوند و از این رو وضعیت همانند گذشته است.
وی اضافه می کند: اکنون در حاشیه خیابانهای محدوده ترافیک خودروهای پارک شده را می توان دید که این مسأله با توجه به عرض کم معابر موجب افزایش ترافیک شده است.
یکی از مسافران نیز که به مشهد سفر کرده است، تصریح می کند: برخی مسافران در مراکز اقامتی خارج از محدوده طرح ترافیک اسکان دارند و برای رفت و آمد نیازمند استفاده از خودرو هستند که با اجرای این طرح با مشکل مواجه شده اند.
وی با بیان اینکه استفاده از اتوبوس به دلیل شلوغی برای مسافرانی که قصد دارند از سفر به مشهد حداکثر بهره را ببرند، مقرون به صرفه نیست، می گوید: مسافران مجبورند از تاکسی یا آژانس استفاده کنند که آن هم به ویژه برای کسانی که در خارج از محدوده طرح اسکان دارند، هزینه زیادی در بر دارد.وی تصریح می کند: به دلیل وجود چنین مشکلاتی ما مجبوریم مدت زمان ماندن در شهر مشهد را کاهش داده و به شهر خود بازگردیم.به گفته وی، اجرای این طرح زائران را در طول ساعت اجرای طرح خانه نشین کرده است.
کاهش مدت ماندگاری زائران در مشهد
دبیر ستاد ساماندهی امور زائران مشهد با تأیید اینکه اجرای طرح ترافیک تأثیر منفی بر مدت ماندگاری زائر در این کلان شهر داشته است، می گوید: براساس بررسیهای انجام شده، میانگین مدت ماندگاری زائران در مشهد که سال گذشته پنج روز بود، امسال با اجرای این طرح به سه روز کاهش یافته است.
حمید درودی می افزاید: با توجه به ادامه طرح، این کاهش مدت ماندگاری ادامه خواهد یافت.
وی با اشاره به متفاوت بودن مشهد با دیگر شهرهای کشور به واسطه وجود بارگاه منور رضوی می گوید: با توجه به شرایط ویژه مشهد و پذیرایی از خیل عظیم زائران و مسافران نمی توان طرح ترافیکی که در سایر شهرها در حال اجراست را برای این کلانشهر در نظر گرفت.
وی با تأیید مشکلات زائران به ویژه در محدوده اجرای طرح می افزاید: اگر قرار بر ایجاد محدودیت تردد در محدوده مرکز شهر است، باید این محدودیت ویژه خودروهای پلاک 12 (خودروهای شهر مشهد) اعمال شود. وی ادامه می دهد: با توجه به اینکه زائران از اقصی نقاط کشور برای مدت کوتاهی وارد مشهد می شوند، وظیفه تمام مسؤولان پذیرایی مطلوب و بهینه از این قشر است و این قشر باید از اعمال طرح ترافیک مستثنا باشند.وی با بیان اینکه این پیشنهاد در ستاد ساماندهی امور زائران مطرح شده است، گفت: بررسی این پیشنهاد در حال انجام است.
وی در عین حال با اشاره به ضرورت اجرای طرح ترافیک می گوید: اگر این طرح یا طرح زوج و فرد کردن تردد خودروها در مرکز شهر با تمهیدات لازم برای رفاه حال زائران از جمله افزایش پارکینگ، فراهم کردن دسترسی آسان به سیستم حمل و نقل عمومی و مستثنا بودن زائران از این طرح دنبال شود، این امر رضایت بیشتر زائران و رونق اقتصادی بیشتری را در بر خواهد داشت.درودی به شکایات زائران در خصوص اجرای طرح ترافیک به ستاد ساماندهی امور زائران اشاره می کند و می گوید: گلایه زائران در خصوص اجرای این طرح در صدر گلایه های آنان قرار دارد.
وی ادامه می دهد: اکثر زائران به جهت اینکه محل اسکان آنان با محل پارک خودرو (پارکینگ) فاصله زیاد دارد، ناراحت هستند و به لحاظ حفظ امنیت وسایل نقلیه خود نیز نگرانی دارند.به گفته وی، کاهش هزینه (کارت تردد)، مستثنا بودن زائران از این طرح و نظارت بیشتر بر عملکرد تاکسی ها از مهمترین درخواستهای زائران بوده است.
وی در خصوص تمهیدات ستاد با هدف کاهش مشکلات زائران به ویژه زائران مستقر در محدوده طرح می گوید: تاکنون جلسات متعددی با مسؤولان اجرای طرح از جمله سازمان حمل و نقل و ترافیک و راهنمایی و رانندگی توسط کمیته حمل و نقل و ترافیک ستاد برگزار شده است.
دبیر ستاد ساماندهی امور زائران مشهد اظهار می کند: در قالب این جلسات مقرر شد کارت تردد (مجوز عبور 20 هزار ریالی روزانه) با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با هدف دسترسی آسان زائران در اختیار واحدهای اقامتی قرار گیرد.
وی ادامه می دهد: همچنین مصوب شد زائرانی که شبانه وارد مشهد شده و در محدوده اجرای طرح اقدام به اسکان نموده، اما از اجرای طرح بی خبر بوده اند با راهنمایی مأموران راهنمایی و رانندگی اقدام به تهیه برگ تردد کنند.
به گفته وی، مأموران راهنمایی و رانندگی از جریمه کردن این قبیل زائران خودداری می کنند.
به گفته این مقام مسؤول، از ابتدای تیرماه تاکنون بیش از 9 میلیون و 500 هزار نفر مسافر وارد مشهد شده است.
مسؤول روابط عمومی سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد نیز با اشاره به اینکه زائران همانند مجاوران باید 20 هزار ریال هزینه ورود به محدوده طرح را پرداخت کنند می گوید: تمهیدات در نظر گرفته شده برای زائران اختصاص 100 دستگاه اتوبوس رایگان در محدوده طرح برای تردد آنان است.
بخت آزما افزایش ناوگان تاکسیرانی در خیابانهای منتهی به حرم مطهر را با هدف تسهیل در عبور و مرور زائران عنوان می کند و می گوید: مهمترین دستاورد اجرای این طرح ترافیک روان، کاهش آلودگی صوتی و هواست
www.qudsdaily.com
| نوشته شده توسط خبر گزاری در چهارشنبه 87/5/23 و ساعت 2:13 عصر |
نظرات دیگران()